Herfst

DSC_0013Ik hou van de herfst

De bomen naast ons huis lossen massaal hun bladeren. Die bedekken nu in vele tinten geel en bruin de groene grasmat en de grijze plaveien van tuinpad en terras.Ik hou van de herfst.

Laat het maar herfst blijven, met de ochtendnevels, met de veelkleurige nog hangende, dwarrelende, al neergevallen bladeren.Ik verbeeld mij een herfst die blijvend ochtendnevels en kleurvariaties aanbiedt.Straks verbeeld ik mij een winter met witberijmde velden. Later komt de sneeuw die op foto’s vaak een blauwige schijn vertoont en die de geluiden stevig dempt. Zo mag een winter zijn en blijven. Met vrieskou en met in wit-grijze dampen zichtbare ademhaling van mens en dier.Als daarna de lente komt, verbeeld ik mij dat de frisgroene tinten van de vers ontluikende botjes in bomen en struiken immer frisgroen blijven.De zomer mag zomer blijven al de dagen dat daar in de hoge middagluchten het diepblauw te zien is.

Tot ja, tot de zomerse belofte van warmte verloren loopt in de kilte van de ochtend- en avondnevels. De herfst mag dan komen als het diepblauw naar lichtblauw verschuift en het volgroene bladerdek zich omkleurt en neerdwarrelt in gele en bruine vlekken.En dan mogen die kleuren blijven. Een eeuwige Indian Summer in de Vlaanders.Maar als de herfstkleuren vergrijzen en vaal verbruinen, geef de winter maar in de plaats.De winter mag rap ophouden als er toch geen sneeuw komt of als het winters wit door regenwater wordt weggespoeld. Als de vrieskou zich terugtrekt tot de hoogste toppen van de Alpen, laat de lente beginnen en lang in het land blijven.Maar als de lente lang fris en waterig blijft, laat toch de zomer zijn gang maar gaan.

Op de dagen dat de seizoenen ten volle hun beloftes nakomen, mogen seizoenen voor mijn part eeuwig aanhouden.Laat het kleuren maar duren 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s