Zomerslaap

Het is officieel, ik heb een zomerslaap gehouden. Toch wat schrijven betreft. Wie of wat houdt er nu in de zomer een langdurige slaap? Zonde van de tijd lijkt het wel om in de zomerdagen ondergronds of spelonkwaarts te gaan en op slaapmodus over te schakelen.

Met zomerslaap bedoel ik niet het uitslapen op vakantiedagen. Niet in de zon of in de diepe schaduw lekker languit liggen dommelen in een lekker-languit-lig-zetel. Ook niet het wegdromen liggend in het malse gras of op het zachte mos, niet het zweven op een luchtmatras op zee of op een stille waterplas. Al dat slapen en dommelen bedoel ik niet. Dat is het dommelen en slapen in vakantiemodus. Of gewoon een weekendgewoonte.
Het gaat om de vaststelling dat wat schrijven betreft, ik een zomer lang in mijn hol ben gebleven, dat ik de voorbije maanden wel korte en lange zinnen heb neergepend maar deze nergens heb gepost om ze te laten lezen aan wie zin had om ze te lezen.

dsc_0222

Heb ik met de term zomerslaap een zelf geconstrueerd woord in gebruik genomen? In nog geen volle seconde heb ik 21200 resultaten bij het ingeven op een zoekmachine van het woord zomerslaap. Het woord bestaat. Er is ook een synoniem voor: estivatie. Het fenomeen is gekend in het dierenrijk –:). Zo leer ik dat in Madagaskar een dwerglemur (hoort thuis bij de half-apen) een zomerslaap houdt om aan grote warmte te ontsnappen. Dat beest trekt zich terug om de felste zonnehitte aan zich te laten voorbijgaan. Er zijn slakken die een zomerslaap houden om niet uit te drogen. Misschien is dat meer een droogteslaap, zoals sommige vissen doen in warme waterarme tijden. Ze omkapselen zich met slijm en slijk om te overleven en om niet als dode droogvis te eindigen. Van een droogteslaap was bij mij geen sprake. Ik heb me niet moeten inkapselen wegens risico op uitdroging, ook als was de zomer op menige dagen warm en droog. Ik heb rijkelijk genoten van wijn en bier en me op tijd en stond bij grote warmte gelaafd aan frisse bronwaters.

Zoals gezegd, wat mij betreft, een geval van zomerslaap en wel op gebied van schrijven. Zeker is dat menig keer het mooie weer van de voorbije maanden een excuus was om niet naar de laptop of de pen te grijpen om teksten af te maken of verder uit te schrijven. Halve zinnen zijn op schrift en laptop blijven staan als halve zinnen. Geen tekst het huis uitgestuurd. Het zou toch zonde zijn om niet maximaal van dat mooie warme weer te genieten?
Maar die dwerglemuren, slakken en vissen die een trucje uithalen om niet te sneuvelen in de zonnewarmte die worden op hun tijd weer wakker: als de temperatuur zakt, als de regen terug is, als het lijf om voedsel vraagt. Hun trucjes helpen bij grote droogte en grote warmte, dat wel. Helpen om te overleven, dat wel. Maar als ze te lang in hun hol of cocon blijven, zullen ze uiteindelijk toch sneuvelen omdat al hun reservestoffen opgebruikt zijn.

Het is tijd om mijn zomerslaap op te geven. Bijvoorbeeld om verstijving van de schrijfspieren te voorkomen, om de honger naar woord en beeld te stillen, om uitdroging te vermijden, om het spel van het schrijven weer op te nemen. Bovendien en ontegensprekelijk: het is al weken herfst, de zomer is definitief voorbij –:).

dsc_0220

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s